دمپر
دمپر یک نوع دریچه مخصوص است که در انواع مختلفی از دستگاههای تهویه هوا اعم از کولر، هواساز و… استفاده میشود. این دریچهها معمولا از جنس فلز ساخته میشوند که باتوجه به شرایط ممکن است از جنس استیل، آلومینیوم، گالوانیزه و یا دیگر فلزات نیز باشد. دمپرها بسیار پرکاربرد میباشند و نقش مهمی را در تهویه هوای محیط ایفا میکنند چرا که میزان هوای ورودی و خروجی را تنظیم میکنند و وظیفه تغییر مسیر باد را نیز برعهده دارند.
دمپر هوا
دمپر هوا، دریچه ای می باشد که درون کانال هوا از صفحه های واحد یا پره های موازی که باعث تنظیم یا انسداد میزان هوایی که از کانال عبور می کند ساخته شده است.
بیشترین استفاده از دمپر هوا برای قطع و وصل کردن هوای داخل کانال می باشد . کنترل جریان هوا با تنظیم دمپر پشت دریچه ای انجام می شود. در اغلب موارد این کار توسط یک اهرم و یا در برخی موارد توسط پیچ گوشتی انجام می شود.

کاربرد دمپر
پیش از این ذکر کردیم که دمپرها وظیفه کنترل کردن میزان هوای ورودی و خروجی را برعهده دارند و علاوه بر آن برای تغییر مسیر هوا نیز مورد استفاده قرار میگیرند. اما کاربردهای دمپرها به اینجا ختم نمیشود. آنها نقش مهمی در ایجاد سرمایش و گرمایش محیط و تازه کردن هوا دارند. هوای تازه برای تنفس درست و سلامت ریههای انسان ضروری است.
علاوه بر آن، نصب دمپر مناسب در ورودی هوا به ما امکان میدهد تا فشار هوای ورودی را نیز تنظیم یا قطع و وصل کنیم. میتوان اینطور گفت که دمپرها درست مانند شیر آب عمل میکنند. همانطور که شیر آب قادر به قطع ، وصل و کنترل جریان آب است؛ آن ها نیز می توانند جریان هوا را کنترل کنند. بعضی دمپرها قادر به جلوگیری از آتش سوزی دستگاههای گرمایشی هستند یا در صورت اتفاق افتادن آتش سوزی میتوانند از مسمومیت افراد با گازهای سمی جلوگیری کنند. حتی برخی از آنها از ایجاد جرقه و انفجار جلوگیری میکنند.
دمپرها در کجا استفاده میشوند؟
دمپرها بر اساس کاربردهای مختلفی که دارند در مکانهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند. به طور معمول از دمپرها در دستگاههای تهویه هوا و هواکشها یا دستگاههای سرمایشی و گرمایشی استفاده میشود. به علاوه، از آن ها در ورودیها و خروجیهای هوا نیز استفاده میشود. به طور معمول، از آن ها هم در منازل مسکونی و هم در محیطهای صنعتی نظیر شرکتهای پتروشیمی و دیگر محیط هایی که گازهای سمیهوا را آلوده میکنند؛ استفاده میشود.
انواع دمپر
دمپرها انواع مختلفی دارد که نحوه کار هریک با دیگری متفاوت است. در قسمت بالا شما می توانید توضیحات تکمیلی در مورد هر کدام را جداگانه به همراه نمونه کار مشاهده نمایید.
دسته بندیهای مختلفی برای آنها وجود دارد. به طور کلی، دمپرها ممکن است متحرک یا ثابت باشند و نمونه های متحرک به دو دسته فنری و غیرفنری تقسیم میشوند. دسته اول به خاطر وجود فنر قادرند حرکتهای رفت و برگشتی انجام دهند در حالی که دسته دوم فقط در یک جهت حرکت میکنند و حرکت برگشتی ندارند.
از پرکاربردترین و مهمترین انواع دمپرها، میتوان به دمپر دستی، اتومات، شاطری یا بادی و فایر (یا ضدحریق) اشاره کرد. دمپرهای دستی را میتوان به کمک یک دسته باز و بسته کرد؛ در حالی که نمونه های اتوماتیک توسط موتوری که روی آن قرار دارد کنترل میشوند.
دمپرهای فایر (ضد حریق)
دمپرهای فایر در حقیقت نوعی ابزار کنترل آتش هستند. آنها را در سیستمهای گرمایشی به قصد جلوگیری از آتشسوزی تعبیه می کنند. با افزایش غیرمعمول دما یا دریافت سیگنال از دستگاههای اطفا حریق، پرههای این دمپرها بسته می شود و به این شکل از سرایت کردن آتش و دود ناشی از آن در محیط جلوگیری میکنند.
دمپرهای شاطری(بادی)
دمپرهای شاطری یا تحت عنوان دمپر بادی نیز شناخته میشوند. این مدل به طور معمول در هواکشها مورد استفاده قرار میگیرد. با روشن شدن هواکش، پرههای دمپر بادی باز شده و هوای موجود در اتاق را به بیرون میفرستد تا هوا جریان پیدا کند. وقتی هواکش را خاموش میکنیم، آنها بسته شده و از خروج بیشترِ هوای محیط جلوگیری میشود. معمولا این نوع از دمپر را در سرویس های بهداشتی و حمامها بیشتر استفاده میکنند و میتوان این طور گفت که دمپر شاطری یکی از آشناترین انواع برای همه ماست.
ماکرودمپر و میکرودمپر
یک نوع دسته بندی دیگر که بسیار هم رایج است؛ دسته بندی براساس اندازه آنهاست. دمپرهای بزرگ و صنعتی که در مکانهایی مانند شرکتهای پتروشیمی و محیطهای مشابه استفاده میشوند؛ “ماکرودمپر” مینامند. در مقابل، به نمونه های با سایز کوچک و متوسط که به طور معمول در منازل مسکونی یا جاهای نسبتا کوچکتر استفاده میشود و اندازه کوچکتری هم دارند؛ “میکرودمپر” میگویند.
البته انواع متنوع و مختلف دیگری از دمپرها مانند بین کانالی، پروانهای، دیافراگمی و…نیز وجود دارد و ما در اینجا فقط در مورد مهمترین و پراستفادهترین انواع آن صحبت کردیم.
اهمیت انتخاب دمپر
در بخشهای قبل با ماهیت و کاربرد دمپر آشنا شدیم و در مورد انواع مختلف آن صحبت کردیم. اما ممکن است برای شما این سوال پیش بیاید که انتخاب نمونه مناسب چه ضرورت و اهمیتی دارد؟
برای درک بهتر، با یک مثال شروع میکنیم. فرض کنید دمپر فایر شما درست کار نکند. در این صورت هر لحظه خطر آتش سوزی و حتی مسمومیت با گازهای سمی ناشی از آتش در محیط کار یا منزل شما وجود دارد. درصورتیکه آنها درست کار نکنند یا دچار کوچکترین مشکلی باشند، هوا به درستی جریان پیدا نمیکند و این تبعات بدی خواهد داشت.
شاید فکر کنید انتخاب دمپر هوا مناسب فقط در شرکتها و محیطهای صنعتی مهم است؛ اما در واقع این طور نیست. شاید احتمال ایجاد حریق و دیگر خطرات این چنینی در محیطهای صنعتی مثل شرکتهای پتروشیمی بیشتر از منازل مسکونی باشد؛ اما این به این معنا نیست که در منازل مسکونی خطر مشکلات تنفسی، آتش سوزی یا انفجار وجود ندارد. در نتیجه، انتخاب دمپر مناسب هم در خانهها و هم در محیطهای صنعتی و اداری از اهمیت بالایی برخوردار است و نمیتوان در این مورد سهلانگاری کرد.
جمع بندی
دمپرها دریچههایی هستند که برای جریان پیدا کردن هوا، تنظیم مقدار هوای ورودی و خروجی، کنترل مسیر هوا، جلوگیری از آتش سوزی و … مورد استفاده قرار میگیرند. به طور معمول دمپرها را از جنس فلزهای مختلفی مانند استیل، فولاد گالوانیزه و آلومینیوم میسازند و در محیطهای صنعتی، منازل مسکونی و به طور کلی هر فضایی که به هوای تازه نیاز دارد؛ از آنها استفاده میکنند.
گفتیم که دمپرها انواع مختلف و متنوعی دارند و دسته بندیهای مختلفی برای آنها ارائه شده است. برخی دمپرها ثابت و برخی متحرک هستند. تعدادی از آنها فنردار بوده و حرکات رفت و برگشتی انجام میدهد. برخی از آنها دستی و برخی دیگر اتومات هستند. از دیگر انواع نیز به دمپر فایر، دستی، شاطری، ضد انفجار، میکردمپر و ماکرودمپر اشاره کرد.
پرسش و پاسخ متداول
وظیفه اصلی دمپر ها تنظیم میزان هوای سرد یا گرم ورودی و خروجی به همراه تغییر مسیر باد در محیط و کنترل ان است
مجموعه سازه صنعت با تجربه طولانی در زمینه طراحی و ساخت انواع دمپر در مدل های دستی ، فایر و شاطری می تواند به شما خریداران محترم خدمات ارائه دهد .
دمپر هوا، دریچه ای می باشد که درون کانال هوا از صفحه های واحد یا پره های موازی که باعث تنظیم یا انسداد میزان هوایی که از کانال عبور می کند ساخته شده است.