دمپر دستی

دمپر دستی

دمپر دستی تهویه هوا یک ابزار کارآمد است که با استفاده از جریان هوای فشرده، کنترل دقیقی روی تهویه هوا فراهم می‌کند. این دمپر قابلیت تنظیم جریان هوا، دما و سرعت را داراست. با استفاده از دمپر دستی تهویه هوا، می‌توان لرزش و ارتعاشات را کاهش داده و راحتی و کارایی را بهبود بخشید.

دمپر دستی یکی از معروف ترین و پرکاربردترین نمونه های دمپر در بازار می باشد .از آنها در هواسازها، کانال‌های ورودی هوا، دودکش‌ها و دستگاه‌های مشابه برای کنترل مقدار هوای ورودی و خروجی و تنظیم مسیر هوا استفاده می‌شود. همانطور که شیر آب جریان آب جاری را کنترل، قطع یا وصل می‌کند؛ دمپردستی نیز جریان هوا را تنظیم می‌نماید.

دمپر دستی چیست ؟

دمپر دستی یا “دمپر دستی ضربه‌ای” یک ابزار است که برای کنترل و کاهش لرزش و لغزش اشیا استفاده می‌شود. این ابزار در برخی صنایع مانند ساخت و ساز، ماشین‌سازی، و صنعت خودرو استفاده می‌شود.

دمپر دستی معمولاً شامل یک دسته نگهدارنده و یک قطعه فلزی است که به صورت یک واحد قابل جابجایی به هم متصل هستند. قسمت فلزی، که به عنوان تیغه دمپر شناخته می‌شود، معمولاً از فولاد ضد زنگ یا آلیاژهای مشابه ساخته می‌شود و دارای شکل‌ها و طرح‌های مختلفی است.

استفاده از دمپر دستی در زمان اجرای فعالیت‌هایی مانند ضربه زدن، گیره کردن، یا بریدن، به کارگران کمک می‌کند تا لرزشها و ارتعاشاتی که در حین انجام این فعالیت‌ها به دست‌هایشان منتقل می‌شود را به حداقل برسانند. این کاهش لرزش و لغزش می‌تواند در کاهش خستگی، افزایش دقت و کاهش خطرات کاری موثر باشد.

به طور کلی، دمپرهای دستی موجود در بازار در انواع و اشکال مختلفی و با استفاده از فناوری‌های متنوعی عرضه می‌شوند. در نتیجه، انتخاب دمپر مناسب باید براساس نوع فعالیت و نیازهای شغلی خاص شما صورت گیرد.

انواع دمپر دستی

دسته‌بندی‌های مختلفی برای انواع دمپر دستی وجود دارد که مبنای هریک با دیگری متفاوت است. به عنوان مثال، بر اساس نوع پره‌ها، دمپرهای دستی را می‌توان به دو دسته تقسیم کرد که پره‌های دسته اول به صورت موازی و پره‌های دسته دوم به صورت هفت و هشتی قرار گرفته اند. جریان هوا در صورتی که پره‌ها موازی قرار بگیرند راحت تر قابل قطع بوده و در حالت هفت و هشتی هوا تحت کنترل بیشتری قرار دارد. دمپرهای دستی از لحاظ شکل ظاهری نیز قابل دسته‌بندی می‌باشند. برخی از این دمپرهای دستی را تحت عنوان “دمپر دستی بین کانالی گرد” و برخی دیگر را ” دمپر دستی بین کانالی مربعی” می‌نامند. این دو مدل معروف‌ترین دسته‌بندی‌های دمپر دستی می‌باشند.

مزایا استفاده از دمپر دستی

  1. کاهش لرزش و لغزش:دمپر دستی به کارگران کمک می‌کند تا لرزشها و ارتعاشاتی که به دست‌ها منتقل می‌شود را به حداقل برسانند. این باعث کاهش خستگی و آسیب درازمدت به مفاصل و بافت‌های نرم دست می‌شود.
  2. افزایش دقت:با کاهش لرزش و لغزش، دمپر دستی می‌تواند دقت در اجرای فعالیت‌های دستی را بهبود بخشد. این امر برای فعالیت‌هایی که نیازمند دقت بالا هستند، مانند برش یا قرار دادن قطعات، بسیار حائز اهمیت است.
  3. کاهش خطرات کاری:با کاهش لرزش و لغزش، دمپر دستی می‌تواند خطرات کاری مربوط به انتقال ارتعاشات زیاد به دست‌ها را کاهش دهد. این خطرات می‌توانند شامل آسیب به بافت‌های نرم دست، آسیب به مفاصل، یا ایجاد آسیب در سیستم عصبی دست باشند.
  4. افزایش راحتی و کارایی:با کاهش ارتعاشات مزاحم، دمپر دستی به کارگران کمک می‌کند تا راحت‌تر و با کارایی بیشتری فعالیت‌های دستی را انجام دهند. این می‌تواند منجر به افزایش تولید و بهبود شرایط کاری شود.
  5. قابلیت استفاده در صنایع مختلف:دمپرهای دستی در برخی صنایع مانند ساخت و ساز، ماشین‌سازی، و صنعت خودرو استفاده می‌شوند. بنابراین، با استفاده از دمپر دستی مناسب، می‌توان در صنایع مختلف به فواید مشابهی دست یافت.

در کل، استفاده از دمپر دستی می‌تواند به کارگران کمک کند تا در انجام فعالیت‌های دستی خود، لرزش و لغزش را به حداقل برسانند، دقت و کارایی را بهبود بخشند و خطرات کاری را کاهش دهند.

قیمت دمپر دستی

کیفیت ساخت: دمپرهای با کیفیت بالا که از مواد مرغوب تولید شده‌اند، ممکن است قیمت بالاتری داشته باشند. معمولاً تیغه‌های فولادی با کیفیت بالا و طراحی‌های خاص تر، به قیمت بیشتری عرضه می‌شوند.اندازه و ابعاد: دمپرهای بزرگتر و قدرتمندتر ممکن است قیمت بیشتری داشته باشند. همچنین، وجود تیغه‌های اضافی یا قابل تعویض نیز ممکن است به افزایش قیمت منجر شود.تکنولوژی و ویژگی‌های اضافی: برخی دمپرها ممکن است ویژگی‌های خاصی داشته باشند مانند سیستم‌های ترمز کنترل شده، تنظیمات وضعیت دمپر، یا سیستم‌های جذب ارتعاشات پیشرفته. وجود این ویژگی‌ها می‌تواند به افزایش قیمت منجر شود.به طور کلی، قیمت دمپر دستی می‌تواند  متغیر باشد. برای دستیابی به قیمت دقیقتر، بهتر است با فروشندگان محصول در کارخانه سازه صنعت تماس بگیرید و قیمت‌ها را بررسی کنید.

جنس دمپر دستی

دمپر دستی را با توجه کاربرد، استفاده و اندازه آن‌ها از جنس‌های مختلف و متنوعی می‌سازند. به عنوان مثال می‌توان از گالوانیزه، استیل یا آلومینیوم به عنوان مواد سازنده آن نام برد. استفاده از مواد اولیه با استحکام بالا باعث مقاومت و طول عمر بالای دمپردستی در شرایط مختلف می‌شود.

نحوه کار دمپر دستی

همانطور که اشاره کردیم، دمپرهای دستی جریان هوای جاری را کنترل می‌کنند. برخلاف دمپرهای اتوماتیک که حرکت پره‌های آنها توسط یک موتور به صورت خودکار انجام می‌شود؛ حرکت پره‌های دمپر دستی را می‌توان با استفاده از دسته آنها کنترل کرد. به طور معمول پره‌های به کار رفته در نمونه دستی تک لایه و مثلثی شکل(هفتی شکل) می‌باشد؛ البته در موارد معدودی هم از پره‌های دولایه برای دمپرهای دستی استفاده می‌شود.

مقایسه دمپر دستی و دمپر اتومات

تا اینجا در مورد ماهیت دمپرهای دستی و جنس و انواع و نحوه کار آن‌ها صحبت کردیم. در این بخش دمپر دستی و دمپر اتومات را با یک‌دیگر مقایسه خواهیم کرد. برتری دمپر اتومات نسبت به دمپردستی این است که کارایی خیلی راحت‌تری دارد و به نسبت مدرن‌ تر و پیشرفته‌ تر است. از سوی دیگر، مزیت و برتری دمپرهای دستی در مقایسه با دمپرهای خودکار و اتومات این است که در مورد دمپر دستی شخص کنترل بیشتری روی نحوه تنظیم جریان هوا دارد. به علاوه، قیمت پایین‌تری هم دارد و با توجه این که برق مصرف نمی‌کند؛ از نظر مصرف انرژی و صرفه اقتصادی یک انتخاب کاملا مناسب است.

جمع بندی

در این متن در مورد دمپر دستی صحبت کردیم. در ابتدا کاربرد و جنس آن را بررسی کردیم. گفتیم که از آن برای تنظیم جریان هوا به صورتی دستی استفاده می شود و از مواد اولیه مختلفی از قبیل آلومینیوم و گالوانیزه ساخته می شود. سپس به انواع آن پرداختیم و آن را براساس تعداد پره و شکل ظاهری دسته‌بندی کردیم. در ادامه، نحوه کار و مقایسه آن را با دمپر اتومات (که پره‌های آن به وسیله یک موتور به صورت خودکار حرکت می کنند) پرداختیم.

پرسش و پاسخ متداول

از دمپر دستی در کانال ها ، هواسازها ، دودکش و ورودی هوا برای کنترل مقدار هوای ورودی و خروجی و تنظیم مسیر هوا استفاده می‌شود.

دمپر دستی در دو نوع چهارگوش و گرد وجود دارد و پره های داخل آن نیز به صورت موازی و هفت و هشتی موجود است.

جنس پره های داخلی معمولا از آلومینیوم می باشد و قاب دور نیز از گالوانیزه معمولا ساخته می شود.

Rate this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *