دمپر فایر را دمپرِ ضدحریق یا دمپرِ ضدآتش هم مینامند. این نوع از دمپر همانطور که از نام آن پیداست وظیفه به خصوصی دارد و آن چیزی نیست جز “مهار آتش”. دمپر فایر برای کنترل آتش احتمالی، بین دیوارهای جداکننده آتش در دستگاههای گرمایشی تعیبیه میشود.
جنس دمپر فایر
دمپرها از جنسهای مختلف و متنوعی ساخته میشوند. به طور معمول، جنس هر دمپر با توجه به موارد استفاده و کاربرد آنها تعیین میشود. به عنوان مثال، همانطور که در متن دیگری اشاره کردیم، دمپر بادی یا دمپر شاطری بهتر است که از جنس فلزات سبکی مانند آلومینیوم باشند تا راحت تر کار کنند. اما در مورد دمپر فایر، این مورد صدق نمیکند. بخشهای مختلف دمپر ضد آتش، مانند قابها و پرههای آن، معمولا از ورقههای گالوانیزه یا استیل ساخته میشوند که ضخامتی در حدود دو میلی متر دارند.
دمپر فایر چطور کار میکند؟
دمپر فایر در درون خود دو قطعه از جنس مس دارند که به هم متصل میباشند. به این دو قطعه فیوز گفته میشود. نقش فیوز در واقع این است که به عدم سرایت آتش کمک کنند. اما این کار چگونه میافتد؟ وقتی که حریق اتفاق میافتد و آتش وارد کانال میشود و دما به بیش از 75 درجه سانتیگراد میرسد؛ ماده ای که دو قطعه مس را به هم متصل کرده ذوب میشود.
همچنین در شرایطی با استفاده از فنری که در دمپرفایر وجود دارد، پرههای آن بسته میشود و از سرایت کردن آتش و گازهای ناشی از آن جلوگیری به عمل میآید. به همین دلیل، تمام اجزای سازنده دمپر (خصوصا فنر آن) باید ضخامت کافی داشته باشند تا قادر به انجام سریع و به موقع وظایف خود باشند. هنگام آتش سوزی حتی یک لحظه تاخیر میتواند به قیمت جان افراد تمام شود.
انواع دمپر فایر
دمپر فایر انواع مختلفی دارند. به طور کلی میتوانیم آنها را به دو دسته فیوزی و موتوری تقسیم کنیم. دمپرهای فایر فیوزی با همان قطعات مسی که توضیح داده شد کار میکنند. در مقابل، دمپرهای فایر موتوری دارای کنترل موتوری روی مسیر مابین نقاط آتش هستند. این نوع دمپرهای فایر تحمل دمای بیشتری را دارند و حتی تا سه ساعت نیز میتوانند آتش را به صورت بی مکث تحمل کنند.
بر اساس نوع تبدیل نیز میتوان دمپرهای فایر را به دو دسته تقسیم که دسته اول دارای تبدیل گرد و دسته دوم دارای تبدیل کرکره ای میباشند. پردههای دمپرهای فایر در اکثر موارد، فارغ از این که فیوزی باشد یا موتوری ، موازی یکدیگر قرار دارند که این توان کنترل شرایط و ممانعت از انتشار آتش و دود را تا حد زیادی در مقایسه با پرههای هفت و هشتی بالا میبرد.
جمع بندی
در ابتدا اطلاعاتی کلی در مورد دمپر فایر و نمونه کارهای آن به شما داده شد . سپس به بررسی جنس آن که به طور معمول از ورقههای استیل یا گالوانیزه است؛ پرداختیم.
در ادامه، نحوه کار و دستهبندی های مختلف و متنوع آن از قبیل دمپرهای فایر فیوزی و دمپرهای فایر موتوری که استقامت و تحمل بالاتری دارند نیز مورد بررسی قرار گرفت. درنهایت به آرایش موازی پرهها که قدرت کنترل آن را افزایش میدهد، اشاره کردیم.